For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

Gedichten van Constantijn Huygens over de Haagse binnenstad, vertaald uit het Latijn en omgezet in moderne Nederlandse poëzie.

De Haagse dichter Constantijn Huygens maakte in 1640 de 'Stemmen van Den Haag', een bundel van 150 Latijnse gedichten op zijn geboorteplaats Den Haag. Een verzameling gedichten, waarin straten, pleinen en statige huizen in de zeventiende-eeuwse hofstad het woord nemen en de lezer in dichtvorm toespreken. Er treden 150 stemmen op, van Binnenhof en Ridderzaal tot stadhuis, Spui en Grote Kerk. Geen enkele andere wereldstad is op zo’n complete manier in poëzie beschreven. Voor deze tweetalige uitgave hebben Frans Blom en Ilja Leonard Pfeijffer de gedichten vertaald  en omgezet naar modern Nederlands.

Naast het boek is er de gelijknamige app Stemmen van Den Haag, die aan de hand van Huygens' gedichten een stadswandeling  door Den Haag biedt, terwijl Ilja Pfeijffer enkele gedichten voordraagt. De app is gratis beschikbaar in de Appstore.

Dr. Frans Blom is Universitair Docent vroegmoderne Nederlandse letterkunde aan de UvA.

 

Frans Blom en Ilja Pfeijffer, Stemmen van Den Haag. Uitgeverij Prometheus, 176 blz., gebonden, geïllustreerd, ISBN 9789044623079, € 19,95.

Dr. F.R.E. (Frans) Blom

dr. Frans Blom