De NTR en de VPRO pakken in het nieuwe tv-seizoen uit met twee series over de Gouden Eeuw.

Documentatieserie 'De Gouden Eeuw'

Op de geschiedenisafdeling van de NTR en de VPRO wordt al bijna twee jaar gewerkt aan een groot project over de Gouden Eeuw. In 13 afleveringen van 40 minuten gaat presentator Hans Goedkoop op zoek naar het historische en actuele verhaal van de Gouden Eeuw. Ook in de zeventiende eeuw kende de Nederlandse samenleving een sterke dynamiek, ten koste van het oude vertrouwde. Globalisering, verstedelijking, immigratie, financiële crises, beurs en mediahypes, al die verschijnselen doken toen voor het eerst op. Hoe werd er toen mee omgegaan?

De eerste aflevering is op dinsdag 11 december 2012 om 20.30 op Nederland 2.

Website

Elke dag het laatste nieuws. In de dagelijkse online krant van De Gouden Eeuw lees je het laatste nieuws uit de zeventiende eeuw. Dagelijks vers nieuws uit één jaar van de Gouden Eeuw, te beginnen met 1585. De krant is vanaf eind november te vinden op www.goudeneeuw.nl. Je leest daar nieuws van toen, met de kennis van toen, in de vorm nu: strakke vormgeving en modern taalgebruik. Nieuws uit binnenland en buitenland, over de ontwikkelingen in politiek en economie, maar ook over de laatste trends, het weer, de pest, kunst, cultuur, recepten en meer. Bekende schrijvers en historici en studenten van de Universiteit van Amsterdam leveren een bijdrage. Verhalen uit het verleden, met een knipoog naar het heden.

Volg het project op twitter: @GoudenEeuw.

Familieserie 'Welkom in de Gouden Eeuw'

Gelijktijdig met de serie verschijnt een boek over De Gouden Eeuw van Hans Goedkoop en Kees Zandvliet. Daarnaast zullen er tentoonstellingen te zien zijn in het Amsterdam Museum en het Westfries Museum. Op Nederland 3 zal de NTR familieserie Welkom in de Gouden Eeuw te zien zijn.

Kees Zandvliet is bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Amsterdam, in het bijzonder de sociale, institutionele, ruimtelijke en materiële aspecten in de vroege nieuwe tijd.

prof. dr. C.J. (Kees) Zandvliet

prof. dr. Kees Zandvliet