Nieuwe titel verschenen in de reeks Amsterdam Studies in the Dutch Golden Age van AUP: 'Art and Allegiance in the Dutch Golden Age. The ambitions of a wealthy widow in a painted chamber by Ferdinand Bol' door Margriet van Eikema Hommes.

Van Eikema Hommes: Art and Allegiance in the Dutch Golden Age

Ferdinand Bol vervaardigde in de vroege jaren 1660 een serie van vijf wandvullende schilderingen. Deze ‘geschilderde kamer’ is een uniek voorbeeld van een vorm van schilderkunst die in de zeventiende eeuw bijzonder populair was maar waarvan tegenwoordig nauwelijks nog iets te zien valt. Bols schilderijen vormen één van de weinige ensembles die bewaard is gebleven, al is de groep tegenwoordig niet meer als geheel te bewonderen. Drie stukken bevinden zich sinds 1913 in het Vredespaleis in een zaal die vernoemd is naar de schilder.

Bols ensemble is altijd met vele raadselen omringd geweest. Wat was bijvoorbeeld de oorspronkelijke plaatsing van de kamerhoge doeken? Wie was de eerste eigenaar en wat was de aanleiding voor de opdracht? Betrof het ensemble vijf op zichzelf staande voorstellingen of bestond er samenhang tussen de verschillende thema’s? Door uitgebreid en diepgravend materiaaltechnisch onderzoek te combineren met archief, stilistisch, iconografisch en cultuurhistorisch onderzoek konden deze en tal van andere vragen voor het eerst worden beantwoord.

Dit boek met in de hoofdrol Bols unieke ensemble is het verslag van een boeiende (kunst)historische speurtocht. De reis begint met ogenschijnlijk onbeduidende beschadigingen aan de doeken en kleine restjes oude verf en vernis en voert via onder andere de klassieke en de contemporaine geschiedenis uiteindelijk naar het opmerkelijke en veelzijdige leven van een bijzonder ambitieuze weduwe. De lezer maakt met behulp van de schilderijen van Bol nader kennis met haar gedachtegoed en idealen maar ook met de opzienbarende wijze waarop zij aan haar streven letterlijk vorm wist te geven in het Utrecht van halverwege de Gouden Eeuw.

Margriet van Eikema Hommes, Art and Allegiance in the Dutch Golden Age. The ambitions of a wealthy widow in a painted chamber by Ferdinand Bol. Nieuwe titel - Amsterdam Studies in the Dutch Golden Age. 324 pp. Amsterdam, AUP, 2012. ISBN: 978 90 8964 326 1. € 45,00.

Margriet van Eikema Hommes is kunsthistoricus en werkzaam als senior onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en als universitair hoofddocent bij de Technische Universiteit Delft.

Bestel het boek bij de uitgever