Tachtig jaar geleden presenteerde Frans van Hoeck de 'Schets van de geschiedenis der jezuïeten in Nederland'. Deze geschiedenis, van 1540 tot heden, wordt nu opnieuw beschreven, maar dan aan de hand van 50 bijzondere voorwerpen. Het is een cultuurhistorische ontdekkingsreis die begint bij de eerste Nederlandse jezuïet, Petrus Canisius uit Nijmegen, die voornamelijk in Centraal Europa werkzaam was, en eindigt bij de overdracht van het Nijmeegse Berchmanianum aan de Radboud Universiteit, die er haar academiegebouw vestigde. Aan de hand van voorwerpen en kunstwerken komen toonaangevende personen aan bod die de geschiedenis van de Nederlandse jezuïeten hebben vormgegeven. De grote hoeveelheid historisch beeldmateriaal wordt beschreven op basis van veel recent onderzoek. Voor deze lezing is een selectie gemaakt uit de 50 voorwerpen, die voornamelijk betrekking hebben op de Gouden Eeuw.

Date 11 February 2020
Location Universiteitsbibliotheek
Room Doelenzaal
ACSGA

CV

Paul Begheyn SJ was tot voor kort archivaris van de Nederlandse jezuïeten, en bibliograaf van de wereldwijde jezuïetenorde. Hij publiceerde uitvoerig over de jezuïetenorde in Nederland en daarbuiten. Momenteel werkt hij aan enkele publicaties over de eerste Nederlandse jezuïet Petrus Canisius i.v.m. diens 500e geboortedag in 2021.

Universiteitsbibliotheek

Room Doelenzaal