Een lezingenreeks die plaatsvindt op vijf zondagmiddagen in het voorjaar van 2013 op bijzondere locaties in Amsterdam en een afsluitende zondagochtend in het Muiderslot, met een bootreis vanaf Amsterdam IJburg.

Start date 27 January 2013
End date 21 April 2013
Time 00:00

Vanaf december 2012 zenden NTR en VPRO de televisieserie De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld uit, gepresenteerd door Hans Goedkoop. Tegelijkertijd is in het Amsterdam Museum een gelijknamige tentoonstelling te zien en verschijnt bij Walburg Pers een begeleidend boek van de hand van dr. Hans Goedkoop en prof. dr. Kees Zandvliet.

Aansluitend op de televisieserie organiseren de Illustere School, het Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw en de Bijzondere Collecties van de UvA samen met het Amsterdam Museum een lezingenreeks voor algemeen publiek: De Gouden Eeuw op locatie.

Deskundige en enthousiaste wetenschappers delen met u op toegankelijke wijze hun kennis over de spectaculaire ontwikkelingen in de Nederlandse Republiek van de Gouden Eeuw. Verspreid over zes thematische bijeenkomsten laten zij verschillende aspecten van de samenleving zien: de economische organisatie, het artistieke aandeel, de sociale verbanden en tot slot de politieke situatie. Elke bijeenkomst bestaat uit twee lezingen en een bezoek aan een erfgoedlocatie.

Zondag 27 januari 13.30 – 16.00 uur: Leven in de stad

·    Prof. dr. Maarten Prak: Arm in de Gouden Eeuw

·    Dr. Jeroen Jansen: De wereld van Bredero. Toneel in en om Amsterdam in de vroege 17e

eeuw