Marjolein 't Hart laat in haar lezing 'Onbedoelde effecten. Hoe de militaire revolutie en de logistiek van oorlogvoering bijdroegen aan de Hollandse Gouden Eeuw' zien hoe de oorlog indirect bijdroeg aan de bloei van de Republiek.

Date 1 November 2012

Onbedoelde effecten

Dat oorlogen nadelig zijn voor de economie welbekend. Ook de standaard historiografie van de Tachtigjarige Oorlog gaat van deze veronderstelling uit. In de lezing Onbedoelde effecten. Hoe de militaire revolutie en de logistiek van oorlogvoering bijdroegen aan de Hollandse Gouden Eeuw zal worden betoogd dat het Holland toch lukte om ook behoorlijk aan de oorlog te verdienen, terwijl de schadelijke aspecten beperkt bleven, mede dankzij de nieuwe organisatiestructuur van het Staatse leger. Zo droeg de oorlog indirect bij aan de bloeiperiode van de Gouden Eeuw.

Marjolein 't Hart

Marjolein 't Hart (1955) studeerde sociale en economische geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Trinity College in Dublin. Daarna was zij werkzaam als onderzoeksmedewerkster bij sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (project over sociale revoluties) en bij politicologie aan de Rijksuniversiteit Leiden (project over bureaucratisering). Met een Vera List Fellowship bracht zij de jaren 1986-1987 door aan de New School for Social Research in New York; in 2010 was zij Visiting Professor aan Columbia University, New York. Zij doceerde onder meer nog aan de Vrije Universiteit en Erasmus Universiteit, Rotterdam. Zij promoveerde in 1989 aan de Rijksuniversiteit Leiden op een proefschrift over staatsvorming in het zeventiende-eeuwse Nederland bij Prof. Dr. W.P.Blockmans en prof. Dr. Charles Tilly. Sinds 1990 is zij aan de Universiteit van Amsterdam verbonden, tegenwoordig als universitair hoofddocent. Momenteel werkt zij aan de publicatieThe Dutch Wars of Independence and the Republic’s Golden Age, c. 1580-c. 1680 (Addison, Wesley, Longman). Daarnaast publiceerde zij onder meer The Making of a Bourgeois State. War, politics and finance during the Dutch Revolt (Manchester, Manchester University Press 1993) en De wereld en Nederland. Een sociale en economische geschiedenis van de laatste duizend jaar (Amsterdam, Boom 2011) met Karel Davids (eds.).

Borrel

Het wetenschappelijk deel van de bijeenkomst duurt tot ongeveer 17 uur en wordt gevolgd door een borrel.

U bent van harte welkom.

Universiteitsbibliotheek

Singel 425