For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
uva.nl

Erika Kuijpers is te gast bij het Gouden Eeuw Colloquium en zal spreken over het ontstaan van heldenverhalen rond personen uit de eerste jaren van de Nederlandse Opstand.

Detail Summary
Date 4 April 2012
Time 15:30 - 17:00
Location P.C. Hoofthuis

Helden van de Nederlandse Opstand: The making of, 1572-1700

Helden en Heldinnen uit de eerste fase van de Nederlandse Opstand (jaren 1570–90) genoten een enorme populariteit in de negentiende eeuw. Deze revival van het nationale verleden in de geschiedbeoefening en letteren is beter bestudeerd dan het ontstaan van de betreffende heldenverhalen in de zeventiende eeuw. Toch zijn vrijwel alle mythes rond helden in de zeventiende eeuw ontstaan. Vermoedelijk hebben velen een lange orale voorgeschiedenis. Kenau werd al meteen na het beleg van Haarlem met naam en toenaam bekend, maar de daden van de meeste andere lokale helden verschenen pas generaties later in druk. Erika Kuijpers zal een reconstructie maken van hoe die canonisering van helden en heldendaden in zijn werk ging. Wanneer worden ze voor het eerst genoemd in geschreven en gedrukte bronnen? Wanneer krijgen ze een naam? Wie zijn de bron voor deze verhalen? Welke culturele mechanismes spelen in dit productieproces een rol? En tenslotte: wat maakt een heldenverhaal succesvol op de langere termijn? Is dat een kwestie van ingrediënten of een goede verteller? Of gaat het om de sociale of politieke bruikbaarheid van het verhaal?

Erika Kuijpers

Erika Kuijpers promoveerde in 2005 in Utrecht op een proefschrift getiteld: Migrantenstad. Immigratie en sociale verhoudingen in zeventiende-eeuws Amsterdam. Daarna deed zij, eveneens aan de UU, onderzoek naar de ontwikkeling van de arbeidsmarkt en arbeidsrelaties in Holland vóór 1600. Sinds september 2008 werkt zij aan de Universiteit Leiden als docent en als post doc onderzoeker in het project: Tales of the Revolt: Memory, oblivion and identity in the Low Countries, 1566-1700.

Tales of the Revolt

Website Erika Kuijpers

Borrel

Het wetenschappelijk deel van de bijeenkomst duurt tot ongeveer 17.00 uur en wordt gevolgd door een borrel.

U bent van harte welkom.

Let wel: deze bijeenkomst vindt plaats op woensdag.

P.C. Hoofthuis
P.C. Hoofthuis

Spuistraat 134
1012 VB Amsterdam

Deelname

gratis