In het colloquium van 2 december geeft historicus Mark Opmeer (UvA) een presentatie over het in december afgeronde embedded research project 'Sailing Networks: Mapping colonial relations with Suriname’s seventeenth-century Sailing Letters' van het Centre for Digital Humanities van de Universiteit van Amsterdam.

Date 2 December 2014
Location Universiteitsbibliotheek

Sinds oktober 2013 werkt Opmeer in samenwerking met het bedrijf Geodan, de UvA en Het Scheepvaartmuseum aan een open source webapplicatie (SALE) die onderzoekers de mogelijkheid biedt verschillende metadata van historische brieven visueel met elkaar te combineren, zodat het bedenken van ruimtelijke onderzoeksvragen en het uitvoeren van historisch-geografische analyses wordt gestimuleerd.

Tijdens deze presentatie vertelt Opmeer over hoe Geo-ict, in het bijzonder Geografische Informatiesystemen (GIS), kan bijdragen aan historisch onderzoek naar communicatienetwerken in het verleden. Ook besteedt hij aandacht aan de moeilijkheden die gepaard gaan met het visualiseren van onzekere, ontbrekende en mogelijk onjuiste data in computerprogrammatuur. Door middel van een demonstratie van de website SALE toont Opmeer op welke manier deze visualiatievraagstukken zijn opgelost in samenwerking met de softwareontwikkelaars van Geodan. Ten slotte presenteert hij de voorlopige onderzoeksresultaten op basis van een pilotonderzoek naar het zeventiende-eeuwse correspondentienetwerk tussen Suriname en de Republiek in 1671 en 1672.

De Sailing Networks onderzoeksgroep bestaat uit Suze Zijlstra (UvA, projectleider), Mark Opmeer (embedded researcher), ir. Steven Ottens (Geodan software engineer), dr. Michiel van Groesen (UvA), prof. dr. Joost Schokkenbroek (Het Scheepvaartmuseum en VU), dr. Dienke Hondius (VU), dr. Niels van Manen (VU SPINLab) en prof. dr. Charles van den Heuvel (Huygens ING en UvA).

Het wetenschappelijke gedeelte van deze bijeenkomst wordt gevolgd door een borrel.

Universiteitsbibliotheek

Room Locatie: Doelenzaal, Universiteitsbibliotheek