For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

In het vierde decennium van de zeventiende eeuw woedt er in de Nederlandse Republiek een hevige strijd over het dragen van lang haar door mannen en vrouwen.

Detail Summary
Date 1 October 2013
Time 15:30 - 17:00
Amsterdam Centre for the Study of the Golden Age

Predikanten en professoren, filosofen en filologen, mannen en vrouwen: ze donderen van de kansel, verdedigen stellingen in de collegezalen, schrijven vuistdikke geschiedenissen, satirische dialogen en kunstige gedichten over haardracht. Vrouwen slaan elkaar op straat met de bijbel om de wel of niet bedekte oren, en baardige en gladgeschoren orthodoxe calvinisten vliegen elkaar op papier in de haren. De vraag was wat de apostel Paulus nu eigenlijk bedoeld had toen hij schreef dat de natuur leerde dat lang haar mannen tot oneer is, maar vrouwen niet. Alles werd er met de haren bij gesleept: van Joodse rituelen tot Romeinse gebruiken, van Indiase dwergvolkjes tot Germaanse barbaren, van de baard van Christus tot de tonsuur bij monniken, van Romeinse catacomben tot Hollandse schutterstukken, van medische discussies over de aard van haar tot haarfijne juridische disputen over natuurwetten. De discussie werd gevoerd in het Latijn, maar ook in het Nederlands. De kersverse Statenvertaling (1637) diende alle partijen tot uitgangspunt. Het gevolg van de discussie was belangrijker dan het onderwerp zou doen vermoeden. Voor het eerst werd een niet-theologisch onderwerp inzet van een breed publiek debat over de historisering van de bijbel. Dit leidde onvermijdelijk tot de ondergraving van de autoriteit van de bijbel als een boek dat in alle opzichten maatgevend zou moeten zijn voor de moderne maatschappij.

 

Dirk van Miert is docent bij de afdeling geschiedenis van de UvA en onderzoeker bij de afdeling Wijsbegeerte van de Universiteit Utrecht. Hij is editor in chief van Lias. Journal of Early Modern Intellectual Culture, en publiceerde boeken over het Amsterdamse Athenaeum Illustre en over humanisten als Hadrianus Junius en Isaac Vossius. Met een collega gaf hij in acht delen de briefwisseling uit van Joseph Scaliger. Momenteel werkt hij aan de afronding van een monografie over de autoriteit van de bijbel in de Nederlandse Gouden Eeuw. Zojuist is hij toegetreden tot het onderzoeksteam dat onder leiding van Paul Ziche uitvoering geeft aan het NWO-project "Thinking Classified: Structuring the World of Ideas around 1800".

 

Locatie: VOC-zaal, Bushuis, Kloveniersburgwal 48, Amsterdam