For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
uva.nl

Presentatie van de door Jeroen Jansen bezorgde teksteditie: G.A. Bredero, 'Proza'. Acteurs van theatergroep De Kale dragen een aantal prozateksten van Bredero voor.

Detail Summary
Date 16 November 2011
Time 14:00 - 16:00
Location Oost-Indisch Huis

U wordt van harte uitgenodigd voor de presentatie van de door Jeroen Jansen bezorgde teksteditie: G.A. Bredero, Proza, Hilversum, Verloren, november 2011.

Het programma bestaat uit drie lezingen (E.K. Grootes, René van Stipriaan en Jeroen Jansen) en de voordracht van enkele prozateksten van G.A. Bredero door acteurs van toneelgroep De Kale (Vastert van Aardenne en Marieke de Kruijf).

De bijeenkomst wordt gevolgd door een borrel.

Programma

Flaptekst

Dat G.A. Bredero (1585-1618) tot onze grootste dichters en toneelschrij­vers behoort, zal niemand betwisten. Zijn prachtige proza is minder bekend. Het wordt hier voor het eerst in zijn geheel bij elkaar gezet. De voorredes bij Bredero’s werk geven veel informatie over literaire denkbeelden en persoonlijke houding. In de redevoeringen, brieven en opdrachten horen we de ontboeze­mingen van een (lyrisch) ‘ik’ die in bloemrijke taal over zijn gevoelens en gedachten spreekt. Bescheiden­heid en beleefdheid behoren tot zijn handelsmerk, maar tegelijkertijd probeert hij doortastend toenadering te zoeken, een wens in vervulling te laten gaan, een vraag beantwoord te krijgen of een afspraakje te maken. In de inleiding bij de editie gaat Jeroen Jansen in op leven, werk en scholing van Bredero en karakteriseert hij zijn proza wat betreft stijl en opbouw. De teksten worden naar de eerste gedrukte uitgave weergegeven, met vertaling in modern Nederlands en toelichting.

Uitgeverij Verloren

Oost-Indisch Huis
Oost-Indisch Huis

Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam

Deelname