For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

Bij Amsterdam University Press is een bundel verschenen over Samuel van Hoogstraten. Van Hoogstraten was meer dan een succesvol leerling van Rembrandt en een veelzijdig schilder.

Door zijn experimenten met optische illusies zocht hij aansluiting bij de natuurwetenschap van zijn tijd. Bovendien schreef hij enkele van de eerste Nederlandse romans en toneelstukken, en een schildertraktaat. Hij reisde naar Rome, Wenen en Londen, en introduceerde de Europese hofcultuur in de Lage Landen. In dit boek onderzoeken verschillende specialisten Van Hoogstratens werk, dat op unieke wijze aantoont hoe in de Nederlandse Gouden Eeuw schilderkunst, literatuur en wetenschap verweven waren.

Hierbij gaat bijzondere aandacht uit naar Van Hoogstratens kunsttheorie en zijn literaire teksten, de rol van schilderijen in zijn sociale netwerk, zijn contacten in Italië en Engeland en natuurlijk de kunst van zijn leermeester, Rembrandt. Door nog onbekende werken voor het voetlicht te brengen en nieuwe verbanden te leggen tussen woord en beeld, levert dit boek een belangrijke bijdrage aan ons begrip van Van Hoogstratens 'universele kunst' in het bredere kader van de vroegmoderne cultuurgeschiedenis.

 

Thijs Weststeijn is Universitair Docent bij het Amsterdam Centre for Cultural Heritage and Identity (ACHI).

 

Deze  titel verschijnt in de serie Amsterdam Studies in the Dutch Golden Age

Amsterdam University Press

ISBN: 9789089645234 / €79,- / 2013 / Hard Cover, 296 pagina's