Het Bredero-jaar 2018 heeft een rijke oogst aan wetenschappelijke aandacht en publieksmanifestaties opgeleverd. Toch valt er nog genoeg te onderzoeken aan de manier waarop Bredero tot ons is gekomen: via zijn boeken. Deze lezing kijkt met een ander oog naar de publicatie van Bredero’s rijke oeuvre. Speciale aandacht is er voor de vroegste periode uit zijn literaire carrière, rond 1611, het moment van zijn overlijden (1618), de opzienbarende editie van het Groot liedboek in 1622 en de afsluiting van een tijdperk, wanneer Bredero’s vaste uitgever Cornelis vander Plasse in 1638 Alle de wercken uitbrengt. Welke bijzonderheden zijn over de uitgaven in die verschillende perioden te vermelden? We horen iets over vriendschap, misleiding, een schokgolf en een teleurstellende inleiding. Uitgever Vander Plasse weet op geraffineerde wijze zaken en vriendschap te combineren. Ondertussen houdt hij de concurrentie op stevige afstand. De lezer van Bredero profiteert tot de dag van vandaag van een levenslange inspanning.

Date 12 February 2019
Location University Library
Room Doelenzaal

CV

Jeroen Jansen is Universitair Docent Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2011 verscheen van zijn hand een bundel met het complete proza van Bredero, ingeleid, vertaald en toegelicht. In 2017 gaf hij, met medewerking van docenten uit het Voortgezet onderwijs, de Spaanse Brabander uit in de serie Tekst in Context. Momenteel richt hij zich op het netwerk rond Bredero, in het bijzonder op de inspanningen en strategieën van Bredero’s vriend en vaste uitgever Cornelis vander Plasse.

University Library

Room Doelenzaal