For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

De Synode van Dordrecht (1618-1619) betekende een politieke en kerkelijke doorbraak in de maatschappelijke twisten tijdens het Twaalfjarig Bestand. Als gebeurtenis was het een soort Europese topconferentie, waarbij zo’n 125 VIPS uit binnen- en buitenland maandenlang in de Hollandse stad verbleven.

Event details of ACSGA colloquium 'De Dordtse synode (1618-1619) als "(g)local event"'
Date 14 February 2017
Time 15:30 -17:00
Location
Bushuis/Oost-Indisch Huis
Room Location: Bushuis (Oost-Indisch Huis), VOC-zaal
Amsterdam Centre for the Study of the Golden Age

Het goede verloop van de vergadering was een uitdaging voor de organisators van de Staten-Generaal en het stadsbestuur. Ook de plaatselijke horeca, intelligentsia en burgerij ontging het niet dat Dordrecht letterlijk en figuurlijk in de belangstelling stond. Met het oog op de herdenking in 2018/19 doet Fred van Lieburg in opdracht van het Dordrechts Museum onderzoek naar de synode als stedelijk evenement. Hierbij rijzen vragen over symbolische tradities en representatieve rituelen waarover Gouden-Eeuwdeskundigen ongetwijfeld licht kunnen laten schijnen.


Prof. dr. Fred van Lieburg is hoogleraar Religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de pastorale markt in Nederland ca. 1570-ca.1900 (predikanten, ziekentroosters, godsdienstonderwijzers, lekenpredikers, conventikels/Bijbelkringen, etc.) en naar spiritualiteit/vroomheid, cultuur en samenleving in Nederland 17e-21e-eeuw.

Bushuis/Oost-Indisch Huis

Room Location: Bushuis (Oost-Indisch Huis), VOC-zaal

Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam