For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

Naar aanleiding van de tentoonstelling Eindelijk! De Lairesse in het Rijkmuseum Twenthe Enschede, organiseert het RKD in samenwerking met het museum op 16 en 17 januari 2017 een internationaal congres over Gerard de Lairesse. De Lairesse was verreweg de belangrijkste schilder uit de late 17de eeuw. Met zijn schilderijen, prenten, tekeningen en publicaties introduceerde hij het Franse classicisme en gaf daarmee een beslissende wending aan de Hollandse kunst die tot in de 18de eeuw doorwerkte. Daarna werd zijn werk verguisd en bleef hij lang ondergewaardeerd. Het werd hoog tijd dat hij opnieuw in de belangstelling van het publiek en onderzoekers komt te staan. Nog nooit was er een overzichtstentoonstelling over deze Hollandse grootmeester. In het Rijksmuseum Twente is tot en met 22 januari 2017 het werk van Gerard de Lairesse voor het eerst bij elkaar en te zien.

Event details of Gerard de Lairesse: Heden en Toekomst
Start date 16 January 2017
End date 17 December 2016
Time 10:30
Amsterdam Centre for the Study of the Golden Age

Dag 1, 16 januari, Enschede, Rijksmuseum Twenthe, staat in het teken van de receptie van het werk van De Lairesse en de rol van musea in de waarderingsgeschiedenis van de kunst uit de late 17de eeuw. Aansluitend zullen bij de kunstwerken op zaal enkele prikkelende kwesties ter discussie worden gesteld.


Dag 2, 17 januari, Den Haag, RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis worden in drie sessies nieuwe inzichten gepresenteerd over het netwerk van de schilder, zijn atelierpraktijk en de iconografie en beeldtradities waar hij bij aansloot. Het congres geeft daarmee een nieuwe impuls aan het onderzoek naar deze laatste grote meester uit de Gouden Eeuw.

 

Sprekers zijn: Arnoud Odding (RMT), Paul Knolle (RMT), Peter Hecht (UU), Gregor Weber (RM), Chris Stolwijk (RKD), Paul Taylor (Warburg), Jaap van der Veen (independent), Frans Blom (UvA), Alexander Dencher (Sorbonne/RM),  Jasper Hillegers (FHM), Erik Hinterding  (RM), Tatjana van Run/Margriet van Eikema Hommes (TUD), Marrigje Rikken (RKD), Koen Jonckheere (UGent), Tijana Zakula (UU) en Lyckle de Vries (RUG).