Amsterdam Centre for the Study of the Golden Age

Promoties juni 2016

24 May 2016

In juni 2016 vinden er vier promoties plaats met prof. dr. Eric Jan Sluijter als promotor.

Op 1 juni om 11.00 uur verdedigt Fred G. Meijer aan de Universiteit van Amsterdam (Aula) het proefschrift: Jan Davidsz. de Heem (1606-1684).

Fred Meijer onderzoekt het leven en werk van Jan Davidsz. de Heem (1606-1684) in de context van de stilleven-schilderkunst in de Nederlanden, met name in de periode 1626-1684. De Heem was een van de meest toonaangevende schilders van stillevens, die zowel in de Noordelijke als in de Zuidelijke Nederlanden werkzaam was en onophoudelijk op zoek was naar verandering, vernieuwing en verbetering.

Promotor: Prof. dr. Eric Jan Sluijter (UvA)
Leden promotiecommissie: Dr. Ellinoor S. Bergvelt (UvA), Prof. dr. Rudi E.O. Ekkart (UU), Prof. dr. Frans Grijzenhout (UvA), Prof. dr. Katlijne Van der Stighelen (KU Leuven), Prof. dr. Hugo T. van der Velden (UvA), Dr. Paul Taylor (Warburg Institute).

Op 3 juni om 12.00 uur verdedigt Angela Jager aan de Universiteit van Amsterdam (Agnietenkapel) het proefschrift: ‘Galey-schilders’ en ‘Dosijnwerck’. De productie, distributie en consumptie van goedkope historiestukken in zeventiende-eeuws Amsterdam.

In het Amsterdam van de zeventiende eeuw produceerden schilders aan de lopende band goedkope werken. Dramatische taferelen van bijvoorbeeld Mozes naast een Farao die door de Rode Zee wordt verzwolgen. De bakker, slager en zelfs de biersjouwer hadden er eentje hangen, ontdekte kunsthistoricus Angela Jager in haar onderzoek. ‘Ze werden voor een paar gulden verkocht, een beetje als de ingelijste posters die je nu bij IKEA koopt.’

Promotor: Prof. dr. Eric Jan Sluijter (UvA).
Co-promotores: Dr. Marten Jan Bok(UvA) en Dr. Harm Nijboer (UvA)
Leden promotiecommissie: Prof. dr. Frans Grijzenhout (UvA), Dr. Elmer E.P. Kolfin (UvA), Prof. dr. Neil De Marchi (Duke University), Dr. Clara Rasterhoff (UvA), Prof. dr. Filip R.R. Vermeylen (EUR), Prof. dr. Jørn Wadum (UvA).

Op 23 juni om 13.45 verdedigt Marrigje Rikken aan de Universiteit Leiden (Groot Auditorium) het proefschrift: Dieren verbeeld. Diervoorstellingen in tekeningen, prenten en schilderijen door kunstenaars uit de Zuidelijke Nederlanden tussen 1550 en 1630.

Promotores: Prof. dr. Paul J. Smith (UL) en Prof. dr. Eric Jan Sluijter (UvA)
Leden promotiecommissie: Prof. dr. Frans Grijzenhout (UvA), Prof. dr. Eric Jorink (UL), Prof. dr. Katlijne van der Stighelen (KU Leuven), Prof. dr. Gregor J.M. Weber (Rijksmuseum en Universiteit Bamberg).

Op 24 juni om 12.00 uur verdedigt Dorien Tamis aan de Universiteit van Amsterdam (Aula) het proefschrift: ‘Van twee handen geschildert’: werkverdeling tussen schilders in de Nederlanden in de zestiende en zeventiende eeuw.

Van de schilderijen gemaakt in de Nederlanden in de zestiende en zeventiende eeuw wordt een niet onaanzienlijk deel toegeschreven aan meer dan één schilder. Samenwerking tussen schilders wordt dan ook algemeen beschouwd als een wijdverbreide, en zeer diverse praktijk. Niettemin is de kunsthistorische benadering nog altijd vooral toegespitst op individuele schilders en het scheiden van 'handen'. In het proefschrift is het fenomeen van samenwerking onderzocht, als een wezenlijk onderdeel van de schilderkunst van deze tijd.

Promotor: Prof. dr. Eric Jan Sluijter (UvA)
Leden promotiecommissie: Prof. dr. Arnout Balis (Universiteit Brussel), Dr. Marten Jan Bok (UvA), Prof. dr. Jan Piet Filedt Kok (UvA), Prof. dr. Frans Grijzenhout (UvA), Prof. dr. Ilja M. Veldman (VUA), Prof. dr. Jørn Wadum (UvA).

Published by  ACSGA